• Home
  • Noutati
  • 11 motive pentru care să NU îți iei niciodată un câine

Recent News

png

Din păcate, rata abandonului în rândul animalelor de companie, în România, este una destul de mare. Există numeroase persoane care aleg să își abandoneze animalul, în special câinele, din cauza faptului că nu s-au documentat înainte de a-l cumpăra ori adopta.

Fie că vorbim de un pui cumpărat, ori de un câine adoptat, deja adult, provocarile sunt mai mult sau mai puțin aceleași. Atât în primul caz, cât și în al doilea, animalul are nevoie de o perioada de acomodare, perioada ce vine la pachet cu tot felul de comportamente printre care persoana trebuie să navigheze cu răbdare, blândețe și iubire.

Fiecare om, atunci când se hotărăște sa aduca un câine în viața sa, trebuie să își pună numeroase întrebări și să ia în calcul mai multe aspecte. De aceea, am realizat o listă cu „motive pentru a nu îți lua un cătel”, menită să scoată la lumina cele mai importante probleme de care o mulțime de oameni se lovesc atunci când încep propria călătorie alaturi de un patruped.

 

  1. Câinele își va face nevoile in casă (o perioadă)

Dacă te-ai hotarat sa cumperi sau să adopți un pui de cățel, a cărui schemă de vaccinare nu este completa, va trebui ca acesta să nu iasa deloc afara. Asta înseamnă un singur lucru: puiul își va face nevoile in casa!

Ideal este să îl obisnuiți să facă totul pe un pad absorbant, dar nu va asteptati ca acesta să se țină de promisiune mereu. Trebuie să va inarmați cu răbdare, un mop și detergent care să nu îi dauneze animaluțului.

Chiar și dupa ce veți începe să ieșiți afara, nu vă așteptați ca puiul să își facă imediat nevoile exclusiv in afara casei. Va avea nevoie de o perioadă de acomodare în care să înțeleagă ce vreti de la el. Luați in calcul că până în acel moment, singurul loc pe care cățelul l-a asociat cu făcutul nevoilor este… interiorul casei. În multe cazuri, pentru o perioadă de o săptămână, două, e posibil ca patrupedul să se abțină cât timp este afară, asteptand să intre în casă pentru a-si face în sfârșit nevoile!

 

2. E posibil să nu dormi prea bine noaptea (câteva săptămâni cel puțin)

E foarte important să priviți puiul de cățel ca pe ceea ce este de fapt: un copil. Un animal care își trăiește copilăria, asta însemnând că va dormi destul de mult ziua, iar noaptea va avea episoade pline de energie când va vrea sa se joace și chiar să te implice și pe tine!

În multe cazuri, în toiul nopții sau spre dimineață, puiul va avea chef să alerge, să își arunce jucariile prin casă, să tragă pătura de pe tine și chiar să îți ronțăie puțin degetele de la picioare.

Trebuie să îți asumi ca e posibil ca o perioadă să te duci ceva mai obosit la serviciu, dar să nu uiți în niciun moment că perioada asta va trece destul de repede și în scurt timp te vei bucura de puiul tău care va dormi liniștit pe tot parcursul nopții.

 

3. Orice pui de cățel… mușcă și zgârie 

Și că tot vorbeam mai sus de copilăria puiului de câine, punctul nr. 3 face parte tot din această perioada, atunci când animaluțul are foarte multa energie, nu își cunoaste încă forța, nu știe ce sunt acelea limite și e pus mereu pe joacă.  Mușcatul și zgâriatul se întampla, evident, în joacă, însă din cauza faptului că dinții si gheruțele sunt aproape ca niște ace, ne vom alege cu ceva semne pe mâini și pe picioare.

Este foarte important să îi impuneți limite cățelului încă de la o vârstă fragedă, iar pentru asta vă sfătuim să luați legătura cu un instructor cainin și/sau să urmariți câteva materiale online de dresaj pozitiv pentru pui. Absolut niciodată să nu vă impuneți prin corecții fizice!

Un alt aspect de luat în seamă este interacțiunea puiului de câine cu copiii vostri. Responsabilitatea pentru această legătura stă numai in mâinile adultului. Gestionați cu blandețe atât accesele de energie ale puiului atunci când vine in contact cu copilul/copiii, dar si dorința de explorare a celor mici fața de puiul de cățel. Nu lasați cățelul să zgârie/muște in joacă niciun copil mic si nu vă lasați copiii să se urce pe câine, să îl tragă de urechi ori de coada, sau să îi bage degetele in ochi. O mulțime de accidente se pot întâmpla in această perioadă, ce pot duce la un comportament de evitare, generat de frica, al câinelui față de copil, dar si de frică puternică a copilului față de puiul de câine.

 

4. Un câine de talie mare te poate transforma într-un… balon cu heliu

Următoarea noastră oprire are loc în perioada (nebună) de adolescență a cățelului tau. Un dintre provocările majore atunci când vorbim de un câine de talie mare este trasul în lesă.

Gândeste-te că ai in lesă un adolescent plin de energie care descopera lumea (mai ales prin mirosuri), iar de tine pare că nu îi pasă foarte tare atunci când sunteti la plimbare, în parc, ori pe stradă.

Luați în calcul, încă de dinainte de a cumpăra/adopta un cățel, faptul ca va trebui sa investiți timp și bani într-un curs de dresaj. Este foarte important acest lucru, atât pentru siguranța câinelui, cât ți pentru siguranța voastră. În plus, în clipa în care un specialist îți descifrează unele comportamente ale cîinelui tau, de neînțeles petru tine până în acel moment, relația voastra se schimbă în bine și legătura dintre voi devine și mai puternică.

Așteptarea și mersul la pas sunt comenzi de bază ce pot realmente salva vieți de cătei.

 

5. Incredibil… însă câinele lasă păr!

Acesta este unul dintre motivele pentru care un număr considerabil de căței sunt abandonați în primul an.

Orice câine ai alege va lăsa o cantitate mai mare sau mai mică de păr. Ideea că un câine cu păr scurt reprezinta o cantitate mai mică de blană pe hainele sau canapeaua ta este doar un mit. Atât cățeii cu blană lungă, cât și cei cu blană scurtă trec prin perioade de năpârlire, iar în afara acestor perioade vei gasi constant fire de păr pe tine și în jurul tau.

Dacă nu suporți ideea părului de animale in casă, sfatul nostru este să renunți din start la intenția de a-ti lua un câine.

Este foarte important ca viitorul „om al unui câine” sa accepte noul stil de viață care implică si blana ce vine la pachet cu noul membru al familiei. Un aspirator performantmai mult timp alocat curațeniei  si multe role de curățare a hainelor pot face minuni.

 

6. Pe lângă hrană, câinele mănâncă și… timp! 

Te-ai hotărât să-ți iei un câine? Perfect! Dar mai înâi verifică-ți programul!

Câinii au nevoie de timp alocat numai lor, de plimbări, de sesiuni le alergare și joacă în parc, de socializare cu alți căței și de momente alături de tine.

Nu spunem ca dacă îți iei un cățel trebuie să îți dai demisia si să lucrezi de acasă. În niciun caz! Însă va trebui sa îi dai acestuia momentele de care are nevoie, oricât de obosit/ă ai fi.

Trebuie să înțelegi că noul tău prieten va trebui sa iasă afară fie ploaie torențială, vânt sau zăpadă pâna la genunchi! De partea cu zăpada el se va bucura cel mai mult. În plus, în zilele toride de vară va fi nevoie să îți faci programul în așa fel încât să îți plimbi câinele foarte devreme dimineața si seara târziu, dupa ce căldura nu mai e un pericol pentru el.

 

7. Chiar dacă nu o să-ți ceară bani de buzunar, câinele costa!

Și nu, nu ne referim la costul de cumparare, daca te-ai decis să mergi pe varianta achiziționării lui de la o canisă, ci de suma alocata lunar pentru hrana cățelului, deparazitări, recompense, jucării. Peste toate astea se adaugă vaccinarile anuale, dar si un fond de urgență în cazul în care apar probleme de sănătate.

Nu vrem sa te sperii, însă, mai devreme sau mai târziu, orice cățel se va confrunta cu o problemă medicala, fie ea simplă sau complexă. În acel moment va trebui să fii pregatit și să îi oferi prietenului tău acces la servicii veterinare de calitate si tratamente pe masură.

Mai mult decât atât,  atunci când câinele tău va îmbătrâni, e posibil ca problemele medicale să apară mai des. Ia asta în calcul și econimisește niste bani pentru bunastarea lui.

 

8. Unde îți lași câinele atunci când pleci? 

Surprinzator, foarte puțini oameni se gândesc la acest aspect atunci când iau decizia de a aduce un câine în familia lor.

Aceasta este una din primele 5 pe care le punem la prima discuție cu un posibil adoptator, pentru ca reprezinta un lucru vital în continuarea relației dintre el si animal.

Înainte de a-ti alege viitorul prieten, intrebă-te dacă ai opțiuni bune atunci când vine vorba de a-ți lăsa câinele când pleci în vacanță cu avionul (daca pleci cu mașina il poți lua și pe el) sau într-o călătorie de serviciu.

Ia în calcul varinata de a-l lăsa la o pensiune canină despre care ai facut research temeinic înainte și nu uita că trebuie să aloci un buget special pentru asta.

Obișnuiește-te cu gândul că de fiecare dată când vei pleca în vacanță alaturi de cel mai bun prieten al tău, trebuie sa gasești hoteluri sau pensiuni pet friendly!

SFAT: Asigură-te că sunt cu adevărat pet friendly și că nu îți vor spune când ajungi acolo… că al tău câine are voie doar în curte, dar nu în cameră cu tine.

 

9. Noul tău cel mai bun prieten… trăiește mult mai puțin decât tine. 

Deși este un gând aflat la mare depărtare de tine în momentul în care vrei să îți iei un puiandru de cățel, oprește-te puțin și asimilează informația.

În medie, speranța de viață a unui câine de talie mare este între 10 și 15 ani, iar cu cât dimensiunea patrupedului se micsorează, mai poti adauga niste ani în plus. Însă, oricum ar fi, va veni un moment în care va trebui să va desparțiti, iar acel moment nu va fi DELOC ușor.

Analizează-te și stabilește dacă din punct de vedere emoțional esti apt să incepi una dintre cele mai frumoase calătorii din viața ta, care, la un moment dat va ajunge la final.

Bătrânețea unui câine poate fi o perioada foarte provocatoare din punct de vedere emoțional, psihic și financiar pentru omul lui, însă acesta din urmă trebuie să meargă alaturi de prietenul lui patruped până la capăt.

 

10. Câinele nu este nici jucărie și nici terapie pentru copii

Nu credem că există ceva mai frumos ca relația dintre un copil și un câine. Puritatea interacțiunii si magia limbajului non-verbal dintre cei doi sunt absolut minunate. Totuși, în foarte multe cazuri, adulții tind să strice aceasta potențiață legătură încă de la început, plecând de la ideea ca un câine reprezintă o jucarie pentru copilul/copiii lor. Acest gen de atitudine total greșită duce la accidente, la traumatizarea unuia dintre cei doi și, în final, la abandonul patrupedului.

Este extrem de important ca orice părinte să înțeleagă că viitorul câine va fi 100% responsabilitatea lui și nu a copilului. În plus, documentarea prealabilă despre câini si interacțiunea acestora cu un copil este vitală în viitoarea relatie a celor doi.

O altă situație tot mai des întâlnită este achiziționarea unui pui de câine cu scopul de a ameliora ori chiar trata diferite afectiuni, tulburari de comportament sau tulburări în dezvoltare ale copiilor.

Acest subiect este foarte complex, iar părinții copiilor speciali au nevoie de consiliere temeinică înainte de a face acest pas.

Asociația Big HEARTS Society va stă la dispoziție cu toate informațiile necesare pe acest subiect la adresa de e-mail: contact@bigheartssociety.ro

 

11. Câinele nu este altceva decât un membru al familiei

Acest punct vine ca o concluzie a întregului articol, mai exact: atunci când luați decizia fermă de a pleca la drum alături de un câine, nu trebuie să uitați niciodată că acesta reprezintă un nou membru al familiei voastre și trebuie tratat intocmai.

Iubirea, grija, resursele emoționale, financiare și de timp sunt pachetul complet pe care trebuie sa îl puneți la dispozitia prietenului vostru din prima zi in care l-ati adus in casă și până în ultima clipă petrecută împreună.

Între timp, nu uitați să vă distrați împreună, în fiecare zi!

AICI vă lasăm și varianta video a articolului.

 

Leave A Comment